De Breepleinkerk is in 1932 gebouwd en heeft in november 2016 haar 85 jarig jubileum mogen vieren. Tot een paar jaar geleden kerkte de LWG samen met de PKN in deze oude statige kerk. Sinds enkele jaren zijn we hoofdhuurder. Voor kinderen is de Breepleinkerk een waar paradijs met z’n vele trapjes, nisjes, deuren en verstopplekjes. Dat maakte de Breepleinkerk in de Tweede Wereldoorlog dan ook uitermate geschikt als onderduikadres.

Rotterdams Anne Frankhuis

Tijdens de oorlog was de kerk jarenlang een onderduikadres voor Joodse families. Dankzij heldhaftig werk van de koster en de dominee overleefden zij de bezetting. De Breepleinkerk heeft daardoor de bijnaam ‘het Rotterdamse Anne Frankhuis’ gekregen.
De Joodse families die op de tochtige en donkere onderduikzolder verstopt zaten, moesten muisstil zijn. Ieder kuchje, maar ook ieder pannetje dat viel, zou de Duitsers kunnen attenderen op hun aanwezigheid in de kerk. Alleen op de zondagen als de kerk zat volgepropt met mensen en de pijpen van het orgel galmden, konden de onderduikers even zonder angst de benen strekken. Toch is er onder deze extreem spannende omstandigheden een baby’tje geboren!
De onderduikzolder, die zich naast de orgelpijpen bevindt, wordt nog regelmatig bezocht door groepen mensen en schoolkinderen. Het is boeiend om het verhaal achter de kerk te horen en de plek te bezichtigen waar onderduikers drie jaar lang verstopt hebben gezeten.

Eigendom

Tegenwoordig wordt deze bijzondere kerk vanwege de goede akoestiek en het grote orgel ook nog gebruikt voor orgelconcerten en diverse andere concerten.
De Levend Woord Gemeente is eigenaar van de Breepleinkerk.

 

Renovatie van de achterzalen in 2012