Breepleinkerk, een stukje geschiedenis.

De Breepleinkerk is in 1932 gebouwd en heeft in november 2016 haar 85 jarig jubileum mogen vieren.

Tot een paar jaar geleden kerkte de LWG samen met de PKN in deze oude statige kerk. Sinds enkele jaren is de LWG de hoofdhuurder en kerken wij op zondagochtend in deze kerk.
De Breepleinkerk heeft een wonderlijke geschiedenis. Tijdens de 2e wereldoorlog was de kerk jarenlang een onderduikadres voor Joodse families. Dankzij heldhaftig werk van de koster en de dominee overleefden zij de bezetting. De Breepleinkerk heeft daardoor de bijnaam ‘het Rotterdamse Anne Frankhuis’ gekregen.
De Joodse families die op de tochtige en donkere onderduikzolder verstopt zaten, moesten muisstil zijn. Ieder kuchje, maar ook ieder pannetje dat viel zou de Duitsers kunnen attenderen op hun aanwezigheid in de kerk. Zelfs voor kinderen is de Breepleinkerk een waar paradijs met z’n vele trapjes, nisjes, deuren en verstopplekjes. Dat maakte de Breepleinkerk dan ook uitermate geschikt als onderduikadres. Alleen op de zondagen als de kerk zat volgepropt met mensen en de pijpen van het orgel galmden konden de onderduikers even zonder angst de benen strekken.
De onderduikzolder die zich naast de orgelpijpen bevindt, wordt nog regelmatig bezocht door groepen mensen en schoolkinderen. Het is boeiend om het verhaal achter de kerk te horen en de plek te bezichtigen waar onderduikers 3 jaar lang verstopt hebben gezeten.
Tijdens de bezetting is hier zelfs een  baby’tje onder extreem spannende omstandigheden bij één van de onderduikers geboren!

Tegenwoordig wordt deze bijzondere kerk vanwege de goede akoestiek en het grote orgel ook nog gebruikt voor orgelconcerten en diverse andere concerten.

In de zomer van 2012 hebben de PKN en LWG samen de achterzalen van de Breepleinkerk gerenoveerd. Aanvankelijk was het de bedoeling om de gedateerde zalen wat op te knappen, maar uiteindelijk is het een complete renovatie geworden. Met een aannemer in ons midden als projectleider mag het resultaat er ook wel wezen!
Wat zijn we als kinderkerk dankbaar dat we in zulke prachtige zalen mogen samen komen, we genieten er nog elke week van!

Lees het nieuwste artikel in het Algemeen Dagblad…